خانه » مقالات » بخش های جوجه‌کشی بلدرچین و کبک

بخش های جوجه‌کشی بلدرچین و کبک

بخش های جوجه‌کشی بلدرچین و کبک
info@hes90.com
جوجه‌کشی قلب پرورش محسوب می‌شود و محل تولید موجود زنده برای پرورش است. هر چه شرایط جوجه‌کشی مناسب تر باشد علاوه بر درصد جوجه‌دهی بیشتر، کیفیت جوجه برای بخش پرورش نیز مناسب خواهد بود. (منظور از درصد جوجه‌دهی یا جوجه‌درآوری: تعداد جوجه‌های متولدشده از تعداد تخم‌های نطفه‌دار قرار داده‌شده در دستگاه است.)تمیزترین و دورترین قسمت مجموعه که در معرض آلودگی کمتری قرار می‌گیرد برای ساختمان جوجه‌کشی اختصاص داده شود. جوجه‌کشی باید در مسیری باشد که رفت‌وآمد به خصوص از سمت سالن‌های پرورش به آن کمتر باشد.

هر چه شرایط بهداشتی مناسبی در جوجه‌کشی فراهم شود به طور قابل‌توجه ای خطر تلفات و کاهش تولید در گله کاهش می‌یابد. در صورت وجود آلودگی در جوجه‌کشی، به سرعت آلودگی‌ها تکثیرشده و کل جوجه‌ها را آلوده خواهد کرد. شرایط محیطی که برای رشد جوجه در دستگاه جوجه‌کشی فراهم می‌شود شرایط رشد برای بسیاری از عوامل میکربی و قارچی را نیز فراهم می‌کند.

بخش‌ها و تجهیزات کارخانه جوجه‌کشی

بخش‌های ساختمان جوجه‌کشی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

1-اتاق ورود تخم

2-اتاق گاز

3-سردخانه نگهداری تخم

4-بخش ستری

5-بخش هچری

تفکیک بخش‌های جوجه‌کشی از هم سبب جلوگیری از انتقال آلودگی‌ها می‌شود. در راه‌های ارتباطی هر بخش می‌توان از حوضچه‌های ضد عفونی و کفش مخصوص استفاده کرد. کف و دیوارهای جوجه‌کشی بایستی قابلیت شستشو و ضدعفونی به صورت دوره‌ای را داشته باشد و توصیه می‌شود حداقل هفته‌ای یک بار شستشو به صورت دقیق انجام شود.

اتاق ستر (انکوباتور) که معمولاً دستگاه‌های ستر قرار می‌گیرند و یا اینکه کل اتاق به عنوان ستر طراحی‌شده، بایستی مورد توجه و کنترل شبانه‌روزی قرار گیرد. در بخش ستر، تخم‌ها در حدود 20 روز در دستگاه می‌مانند و فرایند بسیار مهم تبدیل تخم به جوجه انجام می‌شود.

دمای دستگاه ستر:        

دمای دستگاه ستر برای جوجه‌کشی کبک و بلدرچین 99/5 فارنهایت یا 37/5 درجه سانتی‌گراد باید باشد. هر چه نوسان دما در دستگاه کمتر بوده و دما یکنواخت‌تر باشد درصد جوجه درآوری بیشتر خواهد بود. نوسان دما تا 0/3 درجه سانتی‌گراد (0/5 فارنهایت) در دستگاه ستری معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. کالیبره کردن سیستم تنظیم دمای دستگاه به صورت دوره‌ای از ضروریات دستگاه ستری است. (حذف خطای حس گرها با دستگاه‌های دقیق اندازه‌گیری دما)

رطوبت دستگاه ستر:

رطوبت دستگاه ستر نیز در حد 60 درصد مناسب است. رطوبت کمتر باعث کاهش آب تخم و تلفات جنین و یا کاهش وزن و تلفات بعد از تولد جوجه می‌شود. رطوبت زیاد هم سبب خیس شدن تخم‌ها و ورود آلودگی به داخل تخم و خفگی جوجه و یا آلوده شدن آن می‌شود.

چرخش تخم در دستگاه ستر:

چرخش تخم هر 4-2 ساعت یک بار باید انجام شود در غیر این صورت سبب جابجایی موقعیت زرده از وسط تخم و در نتیجه تلفات جنین می‌شود.

بخش هچری کارخانه جوجه‌کشی

چهار یا سه روز پایانی رشد جوجه در بخش هچری انجام می‌شود. بخش هچری محل تکمیل رشد جوجه‌ها و خروج جوجه از تخم است. بنابراین یکی از کلیدی‌ترین مراحل رشد جنین در بخش هچری اتفاق می‌افتد.

تمام نکات بهداشتی و مدیریتی که در مورد ستر بیان شد در این قسمت نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در بخش هچری چرخش تخم نباید انجام شود و تخم‌ها در سبدهای هچری قرار می‌گیرند. رطوبت در بخش هچری حداقل 10 درصد افزایش داده می‌شود. به مقدار جزئی می‌توان دما را نیز کاهش داد (حدود 0/3 درجه سانتی‌گراد). مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده در درصد جوجه درآوری در روزهای پایانی دسترسی به اکسیژن است. به خصوص در تراکم‌های زیاد تخم در دستگاه، بایستی تهویه به صورت ایده آل انجام شود. چون در این مرحله جنین دارای متابولیسم زیادی بوده و تقریباً به رشد کامل رسیده و نیاز به اکسیژن بیشتری داشته و گازهای سمی حاصل از متابولیسم نیز تولید می‌کند.

نکته قابل‌توجه اینکه در این مرحله، جوجه به دلیل متابولیسمی که دارد تولید گرما می‌کند و این گرما در فضای محدود دستگاه جوجه‌کشی سبب افزایش دما شده و به دلیل اینکه هنوز سیستم کنترل دمای بدن در جوجه کامل نشده است به سرعت این گرما به جوجه آسیب وارد می‌کند و می‌تواند یکی از دلایل مهم کاهش درصد جوجه‌درآوری باشد.

دمای اتاق هچری نباید هیچ‌گاه بیش از 28 درجه سانتی‌گراد باشد. دستگاه و اتاق هچری بایستی به سیستم خنک‌کننده مجهز باشند و تهویه نیز بایستی کارایی بسیار زیادی داشته باشد.

معمولاً در تابستان به دلیل گرمای محیط و در نتیجه گرمای بیش از حد داخل دستگاه درصد جوجه درآوری به شدت افت پیدا می‌کند که می‌توان با خنک کردن اتاق ستر و هچر درصد جوجه درآوری را به وضعیت نرمال رساند.

در انتقال تخم‌ها از ستر به هچر باید توجه داشت که دما و رطوبت محیط تا حد دمای دستگاه‌ها افزایش داده شود. عملیات انتقال از شانه‌های ستر به سبدهای هچر به سرعت و با دقت کافی انجام شود. برای این کار صفحه نرمی بر روی شانه‌ها قرار داده‌شده و با چرخاندن شانه (180 درجه) تخم‌ها را بر روی صفحه (که بهتر است لبه‌دار نیز باشد) تخلیه کرده و بعد به آرامی به داخل سبد هچری منتقل می‌شوند. ضربه‌های حتی خیلی کوچک به تخم کبک سبب ترک خوردن پوسته و مرگ جنین می‌شود.

با توجه به اینکه ساعت تولد جوجه‌ها دارای نوسان است معمولاً پس از اینکه 80 درصد جوجه‌ها کاملاً خشک شدند شمارش و خروج جوجه از دستگاه انجام می‌شود. اگر زمان تولد جوجه‌ها داری نوسان زیادی بود یعنی تعدادی از جوجه‌ها خیلی زود متولد شدند می‌توان خروج جوجه از تخم را در دو یا چند مرحله انجام داد. از زمان تولد اولین جوجه تا خروج از دستگاه نباید بیش از 24 ساعت بگذرد چون سبب از دست رفتن آب و تلفات جوجه در دستگاه جوجه‌کشی و در زمان پرورش خواهد شد.

یکی از مشکلات در هچر شمارش جوجه و جدا کردن جوجه‌های وازده است. بهتر است از افراد دقیق برای شمارش جوجه استفاده شود. به هر حال مقداری از جوجه‌های وازده وارد سالن پرورشی خواهند شد که اکثر آن‌ها در روزهای اول تلف می‌شوند و یا اینکه می‌توان آن‌ها را در سالن جدا و معدوم کرد.

 

منبع: فیلم آموزشی جوجه کشی حرفه ای بلدرچین و کبک

info@hes90.com

دوباره بررسی کنید

تجربه يا تحصيلات در پرورش بلدرچين و كبك

 تجربه يا تحصيلات در پرورش بلدرچين و كبك بلدرچین و کبک حسnfo@hes90.com پرورش کبک یا …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 10 =